Achtbaan

Achtbaan

Datum

augustus 27, 2020

Auteur

Jacoba Vreugdenhil

Waar je mij echt geen plezier mee doet is een dagje pretpark. Nou ja, niet helemaal waar.

Toen de kinderen nog echt klein waren genoot ik met ze mee in het sprookjesbos van de Efteling. Maar dat wordt natuurlijk niet bedoeld met een dagje pretpark.

In pretparken moet je gillen, angsten doorstaan en vooral veel lol erin hebben. Stop, daar gaat het mis, want gillen en angsten doorstaan rijmt bij mij niet met lol hebben.

Ergens gaat er iets mis in mijn brein. Als tiener hadden leeftijdsgenoten urenlang plezier in de achtbaan. Mijn vriendin nam mij ook eens mee naar zo’n pretpark. Toentertijd kon ik slecht nee zeggen dus ik liet mij verleiden, super tof zou het zijn. Ik ging overal mee in, negeerde dat rot gevoel in mijn hoofd. Mijn hoofd leek te ontploffen, maar ik bleef leuk mee doen. Tot de lunch ging het goed. We stapten na de lunch, bestaand uit een patatje en een aardbeien milkshake, de ‘spin’ in.

Daar gingen we al draaiend omhoog en omlaag. Steeds harder en harder, joelende mensen om mij heen en mijn vriendin gilde het uit van opwinding. Mijn hoofd ging tekeer, ik werd zo naar mijn hoofd voelde zwaar. De machine ging weer langzamer, maar nu vooral omhoog en omlaag, tergend langzaam duurden die laatste, lange rondjes. Mijn lunch kwam omhoog, in de allerlaatste langzame rondje…

Nachten erna kon ik niet slapen, zodra ik mijn ogen dicht deed voelde ik mij afglijden naar dat vreselijke gevoel.

Ons leven is vaak hectisch, we hebben het druk en leven op de top van ons kunnen. En als dat voor een langere periode zo blijft kan het voelen alsof je in een achtbaan bent beland waar je niet meer uit kunt stappen zonder op de noodrem te drukken. De druk wordt teveel, je overziet het niet meer en voor je het weet lig je nachtenlang te woelen in je bed. Zoek die noodrem! Ga in gesprek met je werkgever, ga naar je huisarts. Loop jij op de top? Ga op zoek naar rust, terug naar de basis. Lees de bijbel, hoe mooi God de schepping bedoeld heeft. Als jij hem wilt kennen zal Hij jou rust geven. Ga in gesprek met God, vouw je handen, bid. God luistert naar jou. “Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven”. _Matteüs 11:28

Meer
nieuws